2012. január 10., kedd

Nők és a tetoválások


Szerkesztőtárs-barátnőmmel úgy gondoltuk, hogy megérne egy bejegyzést ez a téma, hiszen már 2012-őt írunk és a tetoválások már igen csak elterjedtek.
Holott ez nem volt mindig így. Főleg nem a nők körében. 
Egy kis utánakeresgélés közben találtam 1-2 érdekes bejegyzést, így hát először ezzel kezdeném:

Elég, ha csak a régi időkre tekintünk vissza és látjuk, hogy tetoválásokat a nagyvárosokban leginkább csak a "kemény fiúk" viseltek. Az első híres nő, aki tetováltatott az Betty Broadbent volt. 1927-ben ( 85 éve! ) kezdte pályafutását egy cirkuszban, ahol épp a tetoválásai miatt lett híres - ezzel kereste meg a kenyérre valót. Ő volt az első nő, akinek egész testes tetoválása volt. Ráadásul ő volt az első, akit a ma is ismert elektromos géppel díszítettek. A tetoválásait pedig nem más, mint Charlie Wagner készítette. / Sajnos Charlie-ról nem találtam fotót, de aki ráguglizik a nevére, az elég sok mindent megtalál róla /1967-ig egyébként Betty is tetovált.
Íme 1-2 kép Bettyről:




Emelem kalapom Betty Broadbent előtt, hogy abban a korban bevállalt egy egész testes tetoválást! Mondhatjuk úgy is, hogy neki is köszönhetjük, hogy ma már egyáltalán nem szégyen egy nőnek tetováltatni ;) 

A kis felvezető után pedig még pár szót a tetoválásokról:
úgy gondolom, hogy ha valaki elhatározta magát, hogy varrat magára valami mintát, a legfőbb szempont az, hogy mit. Vannak nagyon  felkapott minták ( jelenleg a csillagok ), amikkel nincsenek problémák, hisz a csillag szép, jól mutat, stb. Amit viszont mindenkinek érdemes szem előtt tartania,  hogy mindenképp próbálja úgy alakítani a mintát, hogy az minél jobban visszaadja a személyiséget, az adott mondandót. Egyrészt, mert azért elég ciki, ha többször visszaköszön rád a saját tetoválásod másokon, másrészt pedig azért tetováltatsz magadra ( leginkább ), hogy olyasmit mutass meg a világnak magadból, ami Te vagy. Lehet ötleteket, mintákat keresgélni és találni, de még mielőtt ugyanazt tetováltatnád, próbáld meg kicsit a személyedre szabni. Lehet egyébként teljesen egyedi tetoválást is készítettni, ahol a kiválasztott művésznek elmondod, hogy kb. mire gondoltál, milyen színekkel, stb. és megrajzolja. Talán ez a legjobb megoldás, ha tényleg egyedit szeretnél. De ha elég jól rajzolsz, akkor akár saját magadnak is megtervezheted a mintát. 
Nagyon fontos, hogy olyan tetoválószalonba menj, amiben biztos vagy majdnem biztos vagy. Ezt úgy értem, hogy:
- ne feltétlen ragadj le a hozzád legközelebbi szalonban, érdemes kicsit tovább is menni, más tetoválóművészekkel beszélni.
- ha közeli ismerősöd/családtagod/barátod ajánl egy szalont, nézd meg a tetoválását és döntsd el, hogy tetszik-e vagy sem. Itt ne a mintát nézd, hanem a munkát (satírozás, kontúrok, árnyékolás, színhasználat, stb.)
- kétes kinézetű helyre inkább be se menj, még ha nagyon áron alul is dolgoznak akkor sem..nem éri meg bármilyen fertőzést vagy nagyobb bajt összeszedni!!

Amennyire észrevettem a nőknél a legtöbbet választott minták: virágok, madarak, pillangók, sok esetben a gyermek tappancsok, porték. 
Mutatok pár képet a leginkább csajos-nőcis tetoválásokról: // a képeken az is jól kivehető, hogy mely testrészek a leginkább közkedveltek //

Pillangók







 Virágok:







Madárkák:









Majdnem végszóként még csak annyit, hogy ha nem magyar szót tetováltatsz magadra, akkor is menj a biztosra! - ne hogy véletlenül más legyen a jelentése ;)

Végezetül pedig, hogy tényleg ne legyen megint nagyon hosszú a bejegyzés ... a saját tetoválásaim:

Az első: a kedvenc idézetem arabra lefordítva angyalszárnyak között - ez még nincs befejezve, de a nyár előtt vagy után mostmár ideje lesz befejeztetnem a szárnyakat ( már jó pár éve így van )
A második:
már az előző képen is látszik a tarkómon, de itt egy régi kép azutánról, hogy kész lett :)
Egyébként nem sablonról készült és nem sablon írással :) és szimplán csak azért, mert imádom HelloKitty-t ;)

A harmadik ( és negyedik ):
szintén HelloKitty :)) ilyet azt hiszem láttam már azóta a neten máson..kicsit mérges is voltam, na de hát nincs mit tenni..ez van :) attól még imádom ^^ Ráadásul tükrözi, hogy milyen vagyok - igazi HelloKitty, aki néha ördögi, néha angyali ^^

Az ötödik:
Ezt a kutyusaim miatt csináltattam..azt szerettem volna, hogy örökké és mindenhol velem legyenek..ezt egyébként egy barátnőm csinálta, aki ismeri őket-szóval jól tükröződik a "cartoon"-figurás kiskutyáimon, hogy valójában milyenek :)

A hatodik:
szerettem volna egy kicsit újra visszatérni a csajos tetoválásokhoz, így végülis ezt választottam. A képet a neten találtam viszont átváltoztattam rajta 1-2 dolgot, hogy mégis csak saját magaménak tudhassam, ne csak egy koppintásnak. Egyébként ez sincs még befejezve- a pillangónak nem tudtam kitalálni a színét, szóval az még várat magára nyárig :) A kép minőségért bocsánat, de ez is akkor készült, mikor kész lett :)
Végül pedig a hetedik:
Ezt nem rég készítettem. szóval nagyon-nagyon friss még a fotó ;) Konrkétan pár órás...de ha még pontosabb szeretnék lenni, akkor 9 órája készült :) A Songbird és az utána lévő madárka a kedvenc Dj-m, Tiësto madárkája ( az egyik kedvenc lemezének a madara ).


Megint sikerült nagyon hosszúra megírnom a bejegyzést, de így is sok minden maradt  le, viszont ha szeretnétek még többet olvasni erről a témáról, akkor jelezzétek és lesz Nők és a tetoválások II. ;)

Kapcsolódó cikkek:
Interjú: Egy lány a tetoválás világában
Tetoválás kezelése

5 megjegyzés:

  1. hú ez a poszt nagyon tetszett..
    én majd a 18. szülinapomra szeretnék a csuklómra egy cseresznyét :)
    de nagyon bejönnek ezek a madarok is. :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Viki,
    Örülünk nagyon hogy tetszett és reméljük még sok érdekes bejegyzéssel tudunk téged is majd szórakoztatni::)
    Mindkét motívum, (cseresznye, madár) nagyon nőcis minta, jó választás lenne, ha már a tied lett egy igazi csajos kis tattoo, mindenképp küld majd el nekünk hogy láthassuk....

    VálaszTörlés
  3. Tetszik ez az oldal :)Nekem már 15 teoválásom van,32évesen csináltattam az elsőt,és még most is van olyan amit még szeretnék magamra tetováltatni :)Engem egyáltalán nem érdekel,ki mit gondol rólam amikor meglát,nekem tetszik,az én testem,én élek vele :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon frankó ez a poszt és a cikk is nagyon tetszett! Gyönyörűek ezek a tetoválások!
    Én a kislányom nevét szeretném magamra tetováltatni! Zoé...

    VálaszTörlés
  5. Most találtam erre az oldalra, az összes tetkó nagyon frankó. 16.szülinapomra szeretnék egy lepkét a lábfejemre vagy egy szivet a csuklómra. :)

    VálaszTörlés